GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan zajlik?

Tudjon meg minél többet a részletekről!
Miért van szükség klinikai vizsgálatokra?

Régen a gyógyítás alapja az évszázadokkal azelőtt lefektetett dogmák és a személyes tapasztalat volt. A modern orvostudomány ezzel szemben a bizonyítékokra támaszkodik. Bizonyítéknak azt tekintjük, ha egy tényt gondosan megtervezett, elegendő számú esettel, tudományos vizsgálatokban, egymástól független kutatók igaznak találnak. Új gyógyító vagy diagnosztikus eljárásokat, gyógyszereket csak kellően erős bizonyítékok alapján szabad bevezetni. E bizonyítékokat gyűjtik össze a szigorúan szabályozott klinikai vizsgálatokban.

A klinikai vizsgálatokban végeredményben arra a két alapvető kérdésre keresnek választ, hogy egy adott gyógymód szükséges-e és be szabad-e vezetni? A szükségességet a gyógyszer vagy eljárás hatásossága mutatja meg: elérhetőek-e általa a kívánt gyógyulási célok? A másik kérdés a biztonságosság: hiába hatásos egy új hatóanyag, ha olyan mellékhatásai vannak, amelyek nem vállalhatók.

Biztonságos?

Aggasztó kérdései vannak, amelyekre választ vár? Megpróbáltuk kitalálni és megválaszolni!
Honnan tudhatom, hogy hatásos és biztonságos, amit ki akarnak próbálni?

Nincs olyan gyógyszer, amely az esetek száz százalékában hatásos és biztonságos. Az emberi szervezet végtelenül bonyolult rendszer, ezért nem lehet tökéletes biztonsággal megjósolni, hogyan fog reagálni egy gyógyszerre.

Bár a bevezetés előtt álló szerekkel kevesebb a tapasztalat, a klinikai vizsgálatok úgy vannak megtervezve, hogy a lehető legkisebb legyen a betegre háruló kockázat. Mielőtt egy új hatóanyagot emberen is alkalmaznának, számos laboratóriumi és állatkísérletet végeznek el, amelyek során elég pontosan körvonalazódik, milyen kockázatokkal kell számolni.

A gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatokban általában egy új hatóanyagot vagy kombinációt hasonlítanak össze hatóanyagot nem tartalmazó készítménnyel (placebóval) vagy a legjobb elfogadott terápiával. Placebót azonban csak akkor alkalmazhatnak egy klinikai vizsgálatban, ha a kezelés elmaradása várhatóan nem jár egészségügyi kockázattal. Ellenkező esetben az aktuálisan elérhető legjobb kezelést kell kapnia.

Érdemes?

A döntés az Öné, de előtte tájékozódjon?
Jó-e, ha minél több klinikai vizsgálat zajlik?

Egyértelműen igen. A klinikai vizsgálatoknak számos előnyös hatása van.

Egyrészről a betegek számára, ugyanis a klinikai vizsgálatokban a létező legmagasabb szintű és legkorszerűbb ellátást kapják.

Másrészről előnyös a részt vevő orvosoknak, mert a klinikai vizsgálatokban szakmájuk legjobbjaival dolgozhatnak együtt, tudományos felkészültségük növekszik.

A klinikai vizsgálatokban való részvétel az intézmény – kórház, osztály – számára is előnyös, mert a betegellátás hatékonysága javul, a korszerű kezeléseket hamarabb vezethetik be.

Végül pedig előnyös az ország számára is, ugyanis a fentieken túl jelentős bevétellel is jár a nemzetgazdaság számára.

Klinikai Vizsgálatok Adatbázisa

A klinikai vizsgálatok célja a gyógyszeres terápia fejlődése, egyre hatásosabb és biztonságosabb gyógyszerek kifejlesztése.
Image

Klinikai Vizsgálatok

A klinikai vizsgálatok célja a gyógyszeres terápia fejlődése, egyre hatásosabb és biztonságosabb gyógyszerek kifejlesztése.

Oldaltérkép

Információk

© 2024 klinikai-vizsgalatok.hu. All Rights Reserved. Designed By One Online